-->

DIY

Verdens bedste brød

Verdens bedste brød

Ingredienser:
 625 g mel,
 5 dl (0,5 l) vand,
 2 tsk. salt,
 gær på størrelse med en ært (ja, så lidt
skal du bruge)






Fremgangsmåde:
Hæld vandet i en stor skål, og rør gærklumpen ud i vandet ved at "nuldre" den imellem to fingre. Tilsæt saltet og melet. Bland det hele sammen med håndtaget af en grydeske, eller brug fingrene. Det skal ikke æltes fint, kun lige indtil melet er vådt.
Lad dejen hæve i 12 timer ved normal stuetemperatur. Afhængigt af temperaturen kan det også være 10 eller 14 timer. Men 12 plejer at lykkes.
Den lange hævetid gør, at gæret og enzymerne i melet får tid til at virke i melet. Det erstatter æltningen og trækker de naturlige sukkerstoffer ud af melet. Når det er let, luftigt og boblende, er det færdighævet.
Hæld dejen ud på et bord så forsigtigt, at du punkterer så få luftbobler som muligt.
Smør et fad med lidt olie og drys mel på. Kom dejkuglen op i fadet. Dæk evt til med lidt plastikfilm. Lad den hæve i to timer mere.
Brødet får en sprød skorpe, god højde og meget luftighed, fordi det bliver bagt i en gryde inde i ovnen. Dampen, der fanges inde i gryden, gør, at skorpen er længere om at blive hård, hvilket giver brødet længere tid at hæve i.
Kom en gryde på 3-5 liter ind i en 250 grader varm ovn. Lad gryden blive godt varm. Helst en halv time eller mere i ovnen, som i forvejen skal være varm.
Når dejen er færdig, og gryden er varm, så hæld dejen over i gryden, kom låget på og sæt den i ovnen.
Bag først brødet i 30 minutter ved 250 grader med låget på. Tag låget af og lad det bage i 15 minutter mere. Brødet skal være noget mere mørkt, når det er færdigt, end man er vant til med almindeligt franskbrød.
Tag det ud af gryden og lad det køle af. Gerne på en rist, eller med bunden i vejret.
Det er vigtigt at lade det køle i mindst 20 minutter inden servering. Ellers er brødet klistret og smager ufærdigt.
Hvis det småknaser, når det står og køler af, ved man, at det har fået præcist nok.



Du skal bruge:
Papirsnor eller papirgarn
Alm. flydende skolelim
Vand
Runde balloner
En uroring
Usynlig snor, evt klar fiskesnøre
En saks

Denne uro er super nem at lave. Du skal bruge balloner der er runde. Du puster dem op i den størrelse du ønsker til boldene. Derefter skal du opløse en halv dl vandbaseret alm lim i en dl vand. Så skal du tage det papirgarn eller papirsnor, putte det lidt efter lidt i det opløste lim og snore det rundt om ballonen. Når du syntes at din ballonbold er tæt som du vil have den, hænger du den op i tutten på ballonen og lader den tøre. Til sidst tager du dit antal af bolder og med usynlig snor hænger du dine bolde på en uroring. God fornøjelse.


Svampepostkort lige til at printe ud.. Klik på linket under billedet og print ud.

http://www.scribd.com/fullscreen/66072850?access_key=key-1ta0syri9wdhb27oipx1




Postkort til udprint i pdf fil. Bare download ved at klikke på linket..



http://www.scribd.com/fullscreen/66066746?access_key=key-gpvbekpp3cimjh1rfhg